
Silahsız Özel Güvenlik Eğitimi
Silahsız Özel Güvenlik Eğitimi 18 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim (ortaokul) mezunu olan bireylerin katılabildiği, kursiyerlerin 2 hafta süren ve 10 farklı ders gördükleri Özel Güvenlik Eğitimi türüdür. Eğitim tamamlandıktan sonra Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü denetiminde 100 soruluk test usulü Özel Güvenlik Sınavı yapılmaktadır. Her bir sorunun 1 puan değerinde olduğu bu sınav sonucunda en az 60 puan alan (60 soruyu doğru yanıtlayan) adaylar başarılı sayılır. Özel güvenlik sınavında başarılı olan bireyler Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Valilik onaylı Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası sahibi olurlar. Bu sertifika ve sonrasında verilen Silahsız Özel Güvenlik Kimlik Kartı kişinin bu alanda personel ihtiyacı olan kuruluşlarda istihdam edilmesini sağlar.
Silahsız Özel Güvenlik Şartları
Silahsız Özel Güvenlik Eğitimi alarak Silahsız Özel Güvenlik Sertifikasına ve Kimlik Kartına sahip olmak, bu yetkinlik sonucu ihtiyaç duyulan alanlarda istihdam edilebilmek isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlar arasında;
-
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-
En az 8 yıllık ilköğretim (ortaokul) mezunu olmak,
-
18 yaşını doldurmuş olmak,
-
Adli sicil kaydının Silahsız Özel Güvenlik olmaya uygun olması,
-
Sağlık raporundan olumlu sonuç almak, (Silahsız Özel Güvenlik Olur Raporu) gösterilebilir.
Silahsız Özel Güvenlik Kayıt Evrakları
Silahsız Özel Güvenlik olabilmek için alınması gereken eğitim ve girilecek sınav öncesi kayıt işlemlerinde ihtiyaç duyulan evraklar arasında;
-
2 adet Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
-
3 adet Biyometrik Fotoğraf,
-
1 adet Diploma Fotokopisi veya Öğrenci Belgesi,
-
1 adet İkametgah Belgesi, (E-Devletten alınan belgeler geçerlidir.)
-
Silahsız Özel Güvenlik Olur İbareli Sağlık Raporu, belirtilebilir.
Silahsız Özel Güvenlikler Nerelerde Çalışabilir
Son yılarda en popüler iş kollarından birisi haline gelen Özel Güvenlik günümüzde en fazla rağbet gören mesleklerin başında gösterilmektedir. Özellikle ülkemizde Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışılacak bina ve tesis sayısındaki artış bu mesleğe olan talebi hızla artırmıştır.
Bununla birlikte Silahsız Özel Güvenlik görevlilerinin Silahlı Özel Güvenlik görevlilerinden çok daha geniş bir çalışma alanına sahip olması bu alanda sertifika sahibi olan personellerin hızla istihdam edilmesini sağlamıştır.
Günümüzde Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışılabilecek yerler arasında;
-
Site ve Konutlar,
-
Hastaneler,
-
Eğitim Kurumları,
-
Havaalanları,
-
Üniversiteler,
-
Üretim Tesisleri,
-
Kamu Kurumları,
-
Fabrikalar, Oteller,
-
Özel Şirketler,
-
Organize Sanayi Bölgeleri,
-
Alışveriş Merkezleri,
-
Konserler ve Etkinlikler,
belirtilebilir.
Yukarıda bir kısmını belirttiğimiz alanlarda Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi veya Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışacak personel ihtiyacı duyulmaktadır. Özel Güvenlik Eğitimini almış ve sınavını başarıyla tamamlayarak sertifika sahibi olmuş bireyler bu gibi pek çok alanda çalışma imkanına sahip olmaktadır.